MENU
klinika

Nga Bloomberg

Covid po ndryshon sistemin ushqimor 10 trilion dollarësh

29.01.2021 - 09:00

“Sistemet e ushqimit” është një nga ato abstraksione që prej vitesh ka qenë kryesisht i kufizuar në qarqet akademike dhe politikëbërëse, por në kohën e Covid-19 është rinovuar një debat shumë i vërtetë rreth urisë dhe varfërisë.

Ajo që në thelb është një rrjet kompleks prej 10 trilionë dollarësh njerëzish dhe procesesh që sigurojnë udhëtime të ushqimit nga ferma në pirun është duke kaluar shqyrtimin e tij më të madh deri më tani. Si ta transformojmë atë ka qenë një temë e të tre paneleve të përqendruara në ushqim në këtë mbrëmje virtuale në Davos të këtij viti.

Ju e dini që diçka nuk është në rregull kur rreth 690 milion njerëz bien të uritur çdo ditë, dietat e shëndetshme qëndrojnë jashtë mundësive për miliarda, ashtu si një e treta e ushqimit shkon dëm ndërsa mbipesha është në rritje. Pastaj ka një dëm të madh mjedisor nga prodhimi i ushqimit dhe përmbushja e sfidave të ardhshme të një popullsie globale në rritje dhe ndryshimit të klimës. Pandemia përkeqësoi më tej dobësitë, tha David Beasley, kreu i Programit Botëror të Ushqimit.

“Nëse mendoni se keni pasur probleme për të marrë letër higjienike në New York për shkak të ndërprerjeve të zinxhirit të furnizimit, çfarë mendoni se ka ndodhur në Çad, në Nigeri, në Mali, në vende të tilla?” Beasley pëshpëriti. “Ne duhet të vazhdojmë të punojmë në sistem.”

Shkenca, të dhënat dhe përfshirja e biznesit do të jenë thelbësore për shkallëzimin e zgjidhjeve, i tha audiencës virtuale Kryeministri Hollandez Mark Rutte. Fermerët do të duhet të fitojnë më shumë kur prodhojnë ushqim në mënyrë të qëndrueshme dhe vendet do të duhet të trajtojnë dietat e shëndetshme si një domosdoshmëri, sipas Geraldine Matchett, bashkë-CEO i gjigantit holandez të ushqimit Royal DSM. Dhe sigurisht që ka qasje në para dhe investime.

“Zgjidhjet janë këtu,” tha Agnes Kalibata, i dërguari special i KB për samitin e sistemeve ushqimore. “Për çdo dollar që investojmë në sistemet ushqimore sot ne kursejmë 6 $ duke u përpjekur të trajtojmë dëmin që ndodh nëse nuk bëjmë gjënë e duhur.”

Shumë pushtet është në duart e konsumatorit, gjithashtu. Mbi të gjitha, secili prej nesh merr vendime se çfarë të hajë tre herë në ditë, tha Kalibata, ish-ministri i bujqësisë i Ruandës. Takimi i parë për herë të parë i sistemeve ushqimore po zhvillohet në Shtator, prandaj përgatituni ta dëgjoni atë frazë shumë më shpesh se zakonisht.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koronavirusi/ Paralajmërimi i FMN-së

“Depresioni më i thellë që nga vitet ’30”

Raporti i Bankës Botërore: Janë shtuar të varfërit

“Pandemia zhyti Ballkanin në recesion të thellë”