Kafeja, duket se është një shtytës ekonomik që është kaq i përhapur, pak njerëz e dinë se sa ndikim ka kjo kulturë.
Është e lehtë të kuptoni pse kafja është pija më e fuqishme në planet. A duhet ta humbni gjumin duke pyetur veten nëse ato fasule do të zhduken në të ardhmen e afërt? Jo akoma.
Kafeja: Po aq e vlefshme sa nafta?
Kur shkrimtarja e ushqimit, Tori Avey, kronikoi historinë e kafesë për PBS, ajo zbuloi fakte të rënda në lidhje me pijet me shumë mundësi që të ndikojnë në disponimin tuaj në çdo ditë të caktuar. Kafeja, shkruan ajo, është “malli më i vlefshëm i tregtuar ligjërisht në botë“, pranë naftës. Ajo nuk bënte shaka.
Për shkak se ka kaluar për mijëra vjet, kafeja vjen me mjaft legjenda, atribute të lehta dhe të pamundura, por mjafton të themi energjinë e ekspozuar nga ngrënësit e manave të kafesë – shumë kohë përpara se ato të bëhen në pije rreth 1000 pas Krishtit – dëshmon kjo kulture duke qëndruar pushtet mbi kaq shumë mijëvjecarë.
Plantacionet e para të kafesë u shfaqën në Azinë Juglindore rreth vitit 1616. Tregtarët shpërndanin fasule në të gjithë botën. Disa thonë se ‘Boston Tea Party’ ishte përgjegjës për popullaritetin e kafesë në Botën e Re, por ka më shumë të ngjarë që energjia që njerëzit marrin nga një filxhan i vetëm kafe është arsyeja që kjo pije ka ruajtur popullaritetin e saj në të gjithë globin.
Gjendja aktuale e tregut të kafesë
Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqim dhe Bujqësi (UNFAO) monitoron gjithçka, nga qendrat e rritjes së bimëve të kafesë dhe sistemet e shpërndarjes, deri në trendet e konsumit në të gjithë botën. Në një letër të bardhë gjithëpërfshirëse të botuar në vitin 2016, FAO adresoi tetë tema kritike që nxorën gamën nga rëndësia e sigurisë ushqimore tek përfitimet e parashikuara në mallra si kafe gjatë vitit 2030.
BBC mori një pozicion më pak optimist kur publikoi “Kafe në krizë: Fundi i hidhur i pijes sonë të preferuar?” autor i gazetarit David Robson. Ai vuri në dukje se kultivuesit në të gjithë planetin janë alarmuar nga ndryshimet globale të motit që nuk diskriminojnë nga një kontinent në tjetrin.
Nuk është se bimët e kafesë janë të brishta. Në fund të fundit, ata kanë qenë për mijëra vjet. Por nëse ato përmbyten me ujë, bimët mund të pësojnë dëme që përhapet nga frutat dhe lihet tek vetë fasulet.
Kur moti është ekstrem, uraganet dhe stuhitë aq të fuqishme, një plantacion kafeje mund të gëlltitet nga balta. Kjo mund të jetë fundi i sezonit dhe jetesës së një prodhuesi dhe se tregu i këtij kombi mund të vuajë në mënyrë eksponenciale.
Por modelet e motit që ndryshojnë në mënyrë dramatike nuk janë e vetmja shqetësim që merren me fermerët.
Gabimet, parazitët dhe mikrobet kanë filluar të morfizohen nga dëmtuesit beninje tek transportuesit virulentë të sëmundjes, të aftë për të spastruar një plantacion më shpejt sesa entomologët mund të identifikojnë sojet dhe kompanitë kimike mund të formulojnë pesticide.
Kultivimi i kafesë për argëtim dhe fitim
Një artikull i thelluar i botuar nga “National Geographic” diskuton suksesin e agrobiznesit në “shkuljen e gjeneve” të sojave dhe misrit. Moderimi gjenetik i bimëve të kafesë pritet të ketë një ndikim të madh në të ardhmen e kësaj bime. Trillime shkencore? Jo nëse vazhdoni me agronominë kryesore.
Kosta Rika, Nikaragua dhe Meksika aktualisht po eksperimentojnë me hibridet e kafesë, disa prej të cilave u importuan nga Afrika. Nëse nuk e keni munguar atë ditë në biologji kur mësuesi juaj i shkencës solli emrin Mendel, ju e dini që hibridet e dizajnuara për të zmbrapsur sëmundjet dhe kushtet ekstreme të motit po bëhen zgjidhje të zakonshme. Nëse inxhinieria gjenetike bën hyrje, bimët që kanë nevojë për më pak ujë, sprapsin sëmundjet dhe defektet.
Si ndikon tregu i kafesë tek të gjithë ne
Faktet dhe shifrat e Industrisë Kombëtare të Kafesë (NCI), e themeluar në vitin 1911, vërtetojnë se kafeja “ndihmon në fuqinë e ekonomisë së SHBA”.
Hulumtimet vërtetojnë se 1.694.710 vende pune ekzistojnë sepse kafeja ekziston!
Më shumë njerëz pinë kafe sesa ujë, me shumë mundësi për mjekun e mjekëve që menjëherë pacientët e tyre do të shkurtojnë sasinë e kafeinës që konsumojnë.
Kafeja gjeneron rreth 28 miliard dollarë në taksa çdo vit; kjo përfshin vetë pijet dhe mallra shtesë të bëra për të mbështetur pirjen e kafesë.
Në vitin 2015, gjumashët, shpenzuan rreth 74.2 miliardë dollarë për fiksimet e tyre të kafesë.
Studimi i NCI / SCA arriti në përfundimin se tregtia e drejtuar nga kafe përbënte rreth 225 miliardë dollarë në 2015 dhe përfaqësonte “1.6-përqind të produktit të përgjithshëm bruto amerikan” në atë vit kalendarik.
/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga AGFERRARI