28.02.2020 - 16:19
Receta për: 4 persona
Gatim special me një shije të mrekullueshme! Unike, e plotë dhe karakteristike, siç janë recetat e kuzhinës gjirokastrite.
INGREDIENTËT
- 250 gr mish i grirë
- 1 kokërr qepë
- 1/2 filxhan çaji me oriz
- 1 e bardhë veze
- 1 lugë gjelle gjalpë pa kripë
- 3 gota me ujë
- Majdanoz i freskët
- Kripë, Piper
- Për përgatitjen e supës: Lëngun e një limoni
- 1 gotë ujë
- 2 të verdha vezësh
- 1 lugë gjalpë i shkrirë ose vaj ulliri
UDHËZIMET
- Në një tenxhere hedhim ujin bashkë me orizin dhe i lëmë të zjejnë për 15 minuta. Më pas i heqim nga zjarri dhe orizin e kullojmë nga uji duke e lënë mënjanë në një tas.
- Grijmë qepët hollë dhe e hedhim tek tasi ku kemi hedhur orizin e kulluar, shtojmë mishin e grirë, bashkë me të bardhën e vezës, kripën, piperin dhe majdanozin e freskët.
- I përziejmë mirë të gjitha bashkë derisa masa të bëhet e njëtrajtshme. Më pas, njomim duart me ujë dhe ndajmë masën në qoftë të vogla në madhësinë e një kokërr arre.
- Nga ana tjetër, hedhim në një tigan dy gota me ujë, pak gjalpë ose vaj ulliri dhe shtojmë me kujdes qoftet duke i lënë të ziejnë në zjarr të ngadaltë për gjysmë ore.
- Ndërkohë nisim përgatitjen e supës. Rrahim të verdhat e vezës bashkë me lëngun e limonit dhe ujin dhe në mënyrë të ngadaltë ia shtojmë tenxheres ku kanë zierë qoftët.
- I përziejmë më shumë kujdes që të mos prishet forma e qofteve. Tenxheren e heqim nga zjarri dhe e servirim të ngrohtë.
- Sipër mund të shtojmë pak gjalpë të shkrirë ose majdanoz të grirë hollë.