MENU
klinika

"Receta e mamit"

Pancake me qepë të njoma

19.04.2020 - 12:33

Një recetë pak ndryshe nga pancake original për të gjithë ata që dëshirojnë ta provojnë në një shije tjetër. Mund të përdorni qepë ose anën e gjelbërt të preshit.

Përbërësit
  • 200 gr miell
  • pak kripë
  • 50 gr gjalpë
  • 2 grushte qepë e njomë (të grirë)
  • 150 ml ujë (i vakët)

 

Përgatitja

  1. Hidhni miellin në një tas dhe shtoni pak kipë. Përziejini mirë
  2. Hidheni ujin e vakët njëherësh dhe përziejeni brumin me ndihmën e një luge druri.
  3. Më pas punoni dhe me duar një brumë shumë të butë, por që nuk ngjitet në gishta. Brumi duhet të jetë akoma i ngrohtë.
  4. Vëreni brumin në një vend pune me miell. Masa duhet të jetë e butë. Formoni një top dhe rrafshojeni pak.
  5. Me ndihmën e një shkopi brumi hapeni brumin shumë hollë në formën e një drejtkëndëshi.
  6. Përmbi brumin e hapur, shtroni një shtresë gjalpi shumë të hollë. Mund të përdorni dhe vaj ulliri nëse preferoni.
  7. Shpërndani mbi brumin e hapur qepët e grira, mund të përdorni dhe anën e gjelbërt të preshit nëse dëshironi.
  8. Rrotullojeni mirë brumin në mënyrë që qepa të mbetet brenda.
  9. Nëse brumi në anë mbetet jashtë, futini nga brenda copat e tepërta dhe vazhdoni ta rrotulloni deri sa të bëni një brumë të mbështjellë në formë gjarpri.
  10. Ndajeni këtë në 4 pjesë të njëjta.
  11. Mbyllini fundet e 4 pjesëve që formuat. Shtypini lehtë me pëllëmbën e duarve duke krijuar një tip tjetër drejtkëndëshi. Nisni sërish të rrotulloni nga brinja më e shkurtër.
  12. Shtypni sërish me pëllëmbën e duarve. Më pas me shkop hapeni dhe pak brumin në një trashësi 5 mm.
  13. Bëjeni këtë veprim me të 4 pjesët që krijuat.
  14. Ngrohni një tigan wok ose një tigan me anë të larta që nuk ngjit.
  15. Hidhni pak vaj dhe shtoni në tigan një ose 2 pancake dhe gatuajini në flakë të lartë. Mbulojini me kapak.
  16. Pas 3-5 minutash, kur pancake të jetë fryrë dhe të ketë marrë ngjyrë të artë, kthejeni. Vendosin kapakun. Pas 3-5 minutave hiqini dhe shërbejini.