MENU
klinika

"Receta e mamit"

Si ta gatuajmë në shtëpi bukën e famshme të Pashkës

19.04.2020 - 12:26
Persona: 6
Koha e përgatitjes: 15 minuta
Koha e gatimit: 30 minuta

Me rastin e Pashkëve Ortodokse, po ju sjellim recetën e bukës së famshme, traditë për këtë ditë të shënuar!

INGREDIENTËT

  • 500 gram miell gruri
  • 500 gram miell integral
  • 1 bustinë maja buke
  • 300 gram qumësht + 1 lugë
  • 1 gotë vaj
  • 1 vezë + 1 e verdhë
  • Ngjyrues ushqimor i kuq (ose ngjyrë tjetër sipas dëshirës)
  • Copa bajamesh për dekor ose fara susami

UDHËZIMET

  1. Përzieni të dyja tipet e miellit, me maja dhe kripë.
  2. Shtoni gradualisht qumështin, vajin dhe ujin e nevojshëm për të përftuar një masë brumi kompakte.
  3. Ndërkohë zieni vezën për 3 minuta, në ujin në të cilin keni hedhur ngjyruesin ushqimor dhe lëreni të ftohet.
  4. Pasi brumi të jetë fryrë, me duart e lyera me miell, zgjateni atë derisa të krijoni një shirit të gjatë.
  5. Ndajeni në dy pjesë dhe përdridhini me njëra-tjetrën në formë gërsheti.
  6. Vendosni vezën në një hallkë të gërshetit, pastaj lyejeni sipërfaqen e bukës me vezën e rrahur me një lugë qumësht.
  7. Piqeni për 30 minuta në 200 gradë Celsius.
  8. Në fund, dekorojeni me copa bajamesh ose fara susami. Ju bëftë mirë!