MENU
klinika
Letërsia shqiptare

Helena Kadare midis shumë gëzimeve

Shqipëria në libër

Profesori shqiptar 2 çmime ndërkombëtare në SHBA

Profesori Shqiptaro-amerikan Elidor në City University në New York Elidon Mëhilli, ka fituar dy çmime...

Gjuha dhe Feja

Lojra të rrezikshme me identitetin shqiptar dhe gjuha

Në 1909, në debatin që bëhej për gjuhën shqipe shumë teori anonin në mendimin që...

Strategji Mbretërish

Glauku, mbreti ilir fitimtar në intrigat e kohës

Mbretëria e Glaukut, midis Apolonisë dhe Dyrrahut ishte nga më të rëndësishmet në Iliri për...

Julian Baggini

“Historia e Filozofisë Botërore” – si bota mendon

Grekët e lashtë shpesh pyesnin veten nëse jo-grekët mund të bënin filozofi. Disa mendonin se...

Wlodzimierz Pajakowski

Origjina e Bardhylit, ndikimi midis ilirëve dhe të huajve

Fakt është se qytetërimet kanë shkëmbime kulturore, ekonomike dhe politike me njëri-tjetrin. Kjo në formë...

Marshim Fitoresh

Kryengritësit në Kosovë, hap drejt pavarësisë

Në marshin e kryengritjeve të Kosovës për t’u çliruar nga zgjedha turke në 1912 u...

Agroni Mbret

Kryeushtaraku që bëri Iliri dhe vdiq në kulmin e saj

Historia e mbretërve të shtetit ilir, si ne gjithë historinë e Ilirisë  vjen nga burime...

jeta social-politike

Ilirët në sheshin e luftrave dhe mbretërive

Ilirët gjithmonë kanë qenë shoqëri e diskutuar në kontekstin e luftrave dhe midis dy qytetërimeve,...

Wlodzimierz Pajakowski

Iliria në mbretërimin e Bardhylit, fakte e dilema

Mbreti Bardhyl mbahet i pari i një dinastie mbretërish ilire në antikitet ose në periudhën...

Korrespodenca

Himarjotët dhe Papa në luftën kundër osmanëve

Shqiptarët e krahinës së Himarës janë dalluar gjithmonë për trimëri dhe besnikëri. Në të kundërt...

Lëvizjet kundër

Ngritjet krye të Shqipërisë në vitet 1550-1600

Këto vite karakterizohen nga disa lëvizje që nga ana e Perandorisë Osmane quheshin kryengritje kundrejt...