MENU
klinika
Çfarë tregon për karakterin tonë?

Akti me të cilin fillon historia shqiptare

HELENA KADARE

Rrëfim për letërsinë në Prishtinë

Helena Kadare të kujton shprehjen klishe por që në fakt në rastin në fjalë është...

Aleksandër Stavre Drenova

‘Mirëbërësve Shkollës Normale të Elbasanit’

Një nga patriotët më të shquar shqiptarë Aleksandër Stavre Drenova (Asdreni) në vitin 1909 shkruan...

Oscar Wilde

Dorëshkrimet origjinale të “Portreti i Dorian Grej”

“Ai mund të shkruajë vetëm për fisnikë të jashtëligjshëm dhe telegrafistë pervers” shkroi një kritik...

Letra në komunizëm

Ti aty në burg je njëqind herë ma mirë se unë!

Gjatë komunizmit Dom Simon Jubani bëri dhjetra vjet burg. Bashkë me të ishte edhe një...

Rezolutë

Gjirokastra kundër pushtimit Italian

Në 28 maj 1920 populli i Gjirokastës del në shesh dhe proteston masivisht në lidhje...

‘’Mbrojtja Kombëtare’’

Shqipëria e jugut midis feve dhe pushtuesve

Para një shekulli, në 1920 jugu i Shqipërisë ishte pra një konflikti midis feve myslimane...

Letërsia Shqipe

Parisi hap dyert për letërsinë shqipe

Letërsia shqiptare është duke kaluar në ditë të mira përsa i përket njohjes së saj...

Drejtuar kryeredaktorit

Kolea letër gazetës zvicerane, Esat Toptani tradhtar

Në 1920, kur Shqipëria po kalonte një sërë ndërhyrjesh gjeopolitike në marrëdhëniet e saj, një...

Letër nga Kreten

Raport për Korçën në 1920, afër pushtimit të ushtrisë greke

Pjesë nga raporti i nënkolonelit francez Kreten për muajin maj 1920, ku trajtonte zhvillimin e...

Nobelisti për shkrimtarin shqiptar

Letra që Ernest Heminguej i dërgoi Petro Markos

Një ndër autorët më të mirë shqiptarë, i cili për fat të keq vlerësohet jo...

Stefan Çapaliku

“Secili çmendet simbas mënyrës së vet”, botohet në Francë

Një tjetër lajm i mirë për letërsinë shqipe vjen nga Franca. Cikli romanesk i autorit...